Landbouwverkeer en vrachtverkeer op plattelandswegen

Te langzaam voor de N-weg, te zwaar voor de lokale weg

We voerden veel projecten uit op het gebied van landbouwverkeer. Het gaat daarbij om landbouwvoertuigen (‘trekkers’), maar qua problematiek vaak ook om zwaar vrachtverkeer. Vrachtvervoer kan overigens juist ook weer met landbouwvoertuigen worden uitgevoerd.

Omdat dit landbouwverkeer feitelijk een aparte modaliteit is, met eigen regels en veel specifieke problemen, is het goed om het ook apart te behandelen in het beleid. Uiteraard wel in samenhang met het beleid voor andere modaliteiten. Landbouwverkeer wordt vaak ervaren als problematisch door auto’s (belemmering van doorstroming, inhaalongevallen), door fietsers (grote voertuigen passeren op een gedeelde weg op korte afstand) en ook door bewoners (geluid, trilling). In de afgelopen jaren kwam er steeds meer aandacht voor deze problematiek. Een rijbewijs is tegenwoordig verplicht en de branche-organisatie (CUMELA) geeft voorlichting op scholen.

Wij maakten in opdracht van verschillende regio’s (zoals de regio Midden-Holland rondom Gouda) een netwerk voor het doorgaand landbouwverkeer. Dat wil zeggen dat voor (bijvoorbeeld) loonwerkers die over grotere afstand rijden bepaald is welke doorgaande wegen geschikt zijn of geschikt gemaakt moeten worden. Het doel daarbij is dat minder geschikte wegen ook zo veel mogelijk kunnen worden gemeden.

We werkten deze netwerken en knelpunten uit op workshop-avonden waar branche en bewoners samen in gesprek gingen. Dat alleen al leidde vaak tot een beter begrip: trekker-bestuurders rijden ook niet graag tussen schoolkinderen op de fiets – net als andersom. Als vervolg op het onderzoek in
Midden-Holland, werkten we de knelpunten op lokale wegen uit in de gemeente Kaag en Braassem en keken we voor de provincie Zuid-Holland specifieker naar de situatie op één specifieke weg, de N231. Op die weg golden verschillende regimes voor het landbouwverkeer en we keken of daar aanleiding is voor verandering. De uiteindelijke beslissing daarover ligt natuurlijk bij de wegbeheerders.


Wil je graag meer weten over dit project?
Contacteer ons !

 

Landbouwverkeer Nederland

Veilig landbouwverkeer

Contactpersonen:

Koos Louwerse
M: koos@tridee.eu




Gerelateerde Projecten

Hoofdroutes voor landbouwverkeer in Zeeland

Een nieuwe kijk: ook landbouwverkeer bundelen en daar faciliteren
Lees meer

Landbouwverkeer door of langs Oudenbosch?

Een nieuwe rondweg, met of zonder toelating van landbouwvoertuigen
Lees meer

Procesleiding landbouwverkeer Alblasserwaard

Consensus zoeken over oplossingen voor landbouwvoertuigen
Lees meer

Veiliger landbouwverkeer Hoeksche Waard

We hebben onderzoek gedaan naar routes, knelpunten en maatregelen voor landbouwverkeer in de Hoeksche...
Lees meer

Veilig en prettig samen op de landbouwweg

In een LEADERproject testten gemeente Retie en buurgemeenten proefoplossingen uit voor samengebruik...
Lees meer

Webdesign by Studio Odilo Girod. Built by Gerben Schmidt, BlogBird.